TAKUT DITIPU?

TAKUT DITIPU?

12278853_756007831177414_7188342909818532626_n

 

NAK JOIN TAPI TAKUT?

Saya pasti ramai kawan – kawan yg nak join Personal Coaching yg kami anjurkan tapi masih teragak – agak kerana takut ditipu. Kenapa suka sangat takut – takut ni ye, almaklumlah ramai sangat penipu di luar sana.

Dalam post ni saya share cara – cara bagaimana peserta boleh beri jaminan keselamatan kepada diri sendiri. Sila ikut langkah – langkah berikut:

1) Tidak hubungi kami kecuali melalui nombor kontak rasmi kami iaitu 012-2222072. Jika anda hubungi atau dihubungi selain dari nombor ini, maka ia bukanlah dari syarikat kami. Tiada jaminan keselamatan tau.

Ingat, kami hanya guna number 012-2222072.

2) Jika takut lagi, boleh bawa rakan-taulan, adik-beradik, ipar-duai, saudara-mara utk sama2 join coaching ini.

3) Takut lagi? Sebelum hadir coaching kami, sila pergi ke balai polis yg berdekatan utk membuat COVER REPORT. It’s easy. Saya pun biasa buat. Dalam cover report tu bubuh la lebih kurang macam ni…

“Saya akan hadir dalam Coaching yg di anjurkan oleh Think Big Management And Enterprise (Bus.Reg. JM0610866-D) ke Singapore pada tarikh sekian2 dari jam 9 pagi hingga lebih kurang 9 malam. Jika ada apa – apa  berlaku kepada saya maka saya harap cover report ini dapat membantu.”

 

Saya harap tiada lagi peserta yg takut atau risau untuk mengikuti program kami ni. Ambil la peluang ini sementara ia masih terbuka luas. Semoga anda berjaya.

BLACKLIST – BOLEH KERJA SINGAPURA?

BLACKLIST – BOLEH KERJA SINGAPURA?

diblacklist-perusahaan

Saya ditanya, kalau sudah BLACKLIST, boleh kerja tak di Singapura?

Soalan ini banyak ditanya kepada kami. Perkara pertama sekali yang kami ingin anda lakukan ialah semak status anda bagi permohonan dokumen perjalanan ke luar negara. Anda hanya perlu klik link di bawah dan isikan nombor kad pengenalan dalam web Jabatan Imigresen Malaysia.

KLIK SINI

Selepas anda tekan button SEMAK, apa yang anda lihat ialah status anda. Jika status anda “Tiada Halangan”, maka anda bolehlah buat pasport antarabangsa jika belum.

Namun, jika status anda sebaliknya, tentunya anda lebih tahu apakah sebab yang membuatkan anda disekat. Jika ia disebabkan pinjaman bank atau PTPTN, apa yang anda boleh buat ialah pergi ke Bank Negara dan print kan Laporan CCRIS anda. Kemudian pergi ke bank yang berkenaan, tunjukkan slip CCRIS tersebut dan berbincang dengan mereka bagi melakukan “RESCHEDULE LOAN”.

Selepas bank tersebut melakukan penjadualan semula pinjaman anda, cuba tanyakan kepada mereka, bilakah mereka akan update dalam sistem CCRIS. Sebaik sahaja mereka update, anda akan bebas melakukan perjalanan ke luar negeri dan boleh bekerja di Singapura atau mana – mana negara lain.

Bermanfaat? Sila share..

KENA BAYAR INCOME TAX?

KENA BAYAR INCOME TAX?

Income_Tax_Generic_Tax_Returns_Thinkstock_360

Peserta Coaching saya selalu bertanya soalan pasal tax ni. Disebabkan kawan – kawan kita di luar sana masih tidak jelas dalam hal ini, maka saya share sikit la dalam entry kali ni.

• KALAU RESIGN KENA BAYAR INCOME TAX?

✔Jika anda resign dan jumlah hari anda bekerja (termasuk offday) adalah 60 hari atau ke bawah, maka anda dikecualikan dari dikenakan tax. Jangan anda benarkan sesiapa pun tipu anda pasal ni. Jika diorang tanya siapa beritahu, cakap la Pakar Kerjaya Najib Halim beritahu. Mesti diorang terkedu. huhuhu..

✔Jika anda resign dan jumlah hari anda bekerja (termasuk offday) adalah dari 61 hari hingga 182 hari, maka pendapatan anda akan dikenakan tax pada kadar 15% (dari jumlah keseluruhan) atau pada kadar penduduk progresif, yang mana akan menyebabkan jumlah cukai menjadi lebih tinggi. Anda tidak berhak untuk pengecualian tax.

Setelah anda memberi surat resign, majikan anda akan contact IRS utk mendapat tahu berapakah jumlah yg sepatutnya dibayar. Setelah diberitahu, majikan akan potong gaji terakhir anda bg membayar kpd IRS.

Kegagalan membayar tax akan memberi masalah besar kepada anda jika anda mahu bekerja di Singapore pada masa hadapan. Tak mustahil jika permohonan anda utk mendapatkan kerja lain tidak diluluskan M.O.M atau mungkin lebih teruk lagi anda ditahan di CIQ dan tak dibenarkan masuk ke Singapura. Nasihat saya, jika nak resign maka resign la dengan cara yg betul, beri tender notis dan pastikan majikan anda tidak lupa tentang tax ni dalam gaji terakhir. Jika anda dah terlanjur cabut lari dan ada masalah untuk memohon kerja, ingat – ingatkan tax ni. Cuba pergi pejabat IRS dan check.

Jika anda sudah buat bayaran dan berjaya dapatkan kerja di Singapore dalam masa 2 bulan selepas anda resign, anda berhak mendapat semula tax yg anda bayar tersebut (refund). Proses bayaran baliknya mungkin lambat. Namun jika anda pergi ke pejabat IRS dan membawa sekali buku akaun bank Singapore anda, prosesnya lebih cepat.

✔Jika anda resign setelah anda bekerja 183 hari atau ke atas dan pendapatan anda mencecah SGD20,000 setahun, maka anda perlu bayar income tax maaa.. Bukannye banyak pun. Jika kurang dari SGD20k setahun, tak perlu bayar.

Anda mungkin boleh membuat tuntutan potongan cukai ke atas perbelanjaan pekerjaan yang ditanggung sendiri dalam mendapatkan pendapatan anda. Maknanya jika anda telah menggunakan wang anda sendiri untuk membayar perbelanjaan yang diperlukan untuk pekerjaan anda seperti perbelanjaan perjalanan, perbelanjaan keraian, langganan, dan lain-lain maka anda layak mintak kurangkan tax (ada term and condition).

Untuk keterangan lebih lanjut, sila baca LINK INI atau boleh datang sendiri ke pejabat IRS. Sebelum datang lebih bagus buat appointment, jimat masa menunggu. Tak buat appointment pon boleh jumpa pegawai tapi lambat la nak tunggu turn.

Ini address IRS:

Inland Revenue Authority of Singapore
55 Newton Road
Revenue House
Singapore 307987
(Opposite Novena MRT Station)

Jika bermanfaat, sila share.

 

TIPS: PANDAI SPEAKING ENGLISH

TIPS: PANDAI SPEAKING ENGLISH

english

 

Bolehkah kita dapat pekerjaan di Singapura jika tak pandai speaking?

Seperti jawapan saya di entry SOALAN LAZIM KERJA DI SINGAPURA, boleh.

Ini disebabkan ramai pekerja – pekerja di sana yang terdiri dari orang Malaysia yang fasih berbahasa Melayu. Mereka boleh ajar kita sikit – sikit bahasa English. Jika pekerjaan anda tersebut tidak memerlukan anda berinteraksi dengan client atau customer, maka besar kemungkinan anda tak perlulah belajar ilmu bahasa itu. Namun begitu, jika anda mahu naik pangkat atau bertukar ke pekerjaan yang lebih bagus, maka anda perlu speaking English walaupun broken.

Jadi bagaimana boleh pandai speaking?

Berbahasa adalah salah satu bentuk SKILL atau kita sebut KEMAHIRAN. Untuk pandai berbahasa, kita perlu belajar dan praktik menulis, membaca, mendengar dan bercakap. Untuk fasih, tentu ia mengambil masa yang lama. Namun untuk faham tentang English, ia hanya mengambil masa kurang 30 hari (pendapat saya). 30 hari ??? Boleh ke ? Boleh. Asalkan anda tidak salah memilih bahan bacaan.

Tatabahasa – Grammar

Kunci untuk faham English atau mana – mana bahasa ialah kita perlu faham ilmu tatabahasa. Bagaimana nak buat ayat tanya, ayat jawapan negatif dan macam – macam ayat lagi maka kita kena rujuk ilmu tatabahasa. Belilah sebuah buku Grammar English hari ini. Saya sarankan buku seperti dalam entry ini kerana saya dah beli banyak buku grammar dan saya lihat buku ini paling senang dipelajari berbanding buku lain. Bukan nak promote buku ni (saya tak dapat apa2 komisyen pon). Walaupun buku ini semua isinya ditulis dalam bahasa English, namun ia menggunakan bahasa dan cara yg mudah untuk difahami. Saya tak syorkan anda beli mana – mana buku kecil yang bertajuk ’30 hari perbualan dalam bahasa English’, kerana ia hanya membolehkan anda menghafal tanpa memahami bagaimana menyusun ayat yg betul. Jika nak beli tu beli la..tapi bagi saya buku kecil macam tu tak ada kesan. Jangan lupa pula beli sebuah kamus. Semoga bermanfaat.

advan english

TIPS: MELANCONG KE LUAR NEGARA

TIPS: MELANCONG KE LUAR NEGARA

10416604_1449857941945141_4153208499008838400_n

Photo Najib Halim Di Bandung, Indonesia

Pengalaman beberapa kali melancong ke luar negara mencetuskan idea untuk saya menulis entry ini. Korek duit dari mana untuk melancong ? Saya tak seperti Celebrities Blogger yang menggunakan income dari berblogging untuk makan angin. Saya bekerja keras seperti kawan – kawan kita yang lain di oversea. Oversea beb…! Sebenarnya dekat di Singapura je, tapi hati ni tetap nak sebut perkataan oversea tu. Biar rare gitu. Biar orang kampung bangga dengan kite. kikiki.. Anda nak kerja di Singapura macam saya ? KLIK SINI

Tips – tips yang saya kongsikan ini hanya sesuai bagi mereka yang mempunyai ‘hati kering’ macam saya ni, yang suka enjoy travel sorang – sorang. Kalau anda nak follow Tour Guide, tak perlulah baca ni..buang mase je. 

  • STEPS SEBELUM KE LUAR NEGARA:  Buat research

Ini homework paling penting sebelum melancong. Gunakan Google. Anda dah tahu berapa wang nak spend, negara dan state mana nak terjah ? Kalau dah tau..senang. Sekarang research pulak kadar tukaran wang, harga flight pergi – balik dan harga hotel beberapa hari anda bermalam di sana. Agak – agak cukup tak duit ? Cukup atau lebih dari cukup ?

Sebelum booking tiket flight dan hotel, research dulu tempat – tempat yang anda nak lawat. Senaraikan nama tempat, tengok jarak satu tempat dengan tempat yang lain. Cuba tengok manalah tahu mereka adakan function / culture event pada tarikh tertentu. Jika ada, setkanlah program tu dalam jadual anda. Buatkan jadual harian anda di sana bermula dari tiba di airport.

  • Booking flight, hotel dan Tukar Wang Asing

Dah settle benda – benda di atas ? Sekarang anda boleh book flight pergi – balik. Saya suka naik flight yang akan sampai di sana pada waktu pagi.  Waktu balik pula saya naik plane yang tidak terlalu awal pagi. Takut tak sempat nak catch up, lebih – lebih lagi kalau airport dengan hotel agak jauh. Ingat, jangan beli tiket di kaunter tiket, mahal. Online booking please.. Book la seawal dua atau tiga bulan. Lagi awal lagi bagus. Namun offer diskaun yang company flight bagi biasanya tak tentu masanye. Sebab tu bagi yang dah biasa makan angin, mereka tengok offer dulu, dah ada offer baru nak planning untuk bercuti. 

Jika anda pergi seorang diri untuk tengok – tengok budaya orang, stay hotel 3 star dah lebih dari cukup. Nak lagi jimat boleh stay hotel / motel bajet. Bukannya kita nak spend the whole time dalam hotel, kan ? Pastikan anda pilih hotel yang berada di tengah – tengah antara tempat – tempat yang anda nak lawat tu – senang. Boleh berjalan kaki dari hotel untuk tengok – tengok budaya.  Saya suka booking guna website Agoda. Selalu dapat diskaun bila tebus point.

Di mana nak tukar wang, di negara kita ke negara diaorang ? Saya biasa tukar di negara sendiri. Namun begitu anda boleh research di manakah tukaran yang lebih tinggi. Jangan lupa untuk  nego dengan cashier.

  • Planning: Travelling, Shopping dan Makan Makanan Tempatan

Tentukanlah cara anda nak travel di sana. Sewa kereta, motor atau naik bas, train dan sebagainya. Tak kan tak shopping. Walaupun anda seorang photographer yang asyik tekan shuttle kamera 24 jam, tak kan tak beli buah tangan, kan. Tentukan nak beli apa, nak makan apa dan di mana. Macam biasa, tanyakan master sifu anda..Google.

  • Beritahu Keluarga Atau Sahabat Handai

Bukan sebab nak tunjuk – tunjuk, tapi untuk back up. Mana tahu anda ditimpa masalah di sana seperti wang tak cukup. Bolehlah mereka cepat – cepat memberi pertolongan.

  • Setkan Kad ATM Bank Anda

Tahukah anda kad ATM yang anda pakai sekarang ni tak boleh digunakan di luar negeri, kecuali anda pergi ke bank dan mintak mereka setting kan supaya anda boleh guna di negara yang anda nak travel tu. Memang rate tukaran wang asing pihak bank agak flat, tidak menguntungkan. Namun jika anda terdesak nak cucuk duit di sana nanti kan senang jika kad ATM anda sudah sedia untuk diguna.

  •  SAMPAI DI LUAR NEGARA: Beli Sim kad Telefon dan Data Internet

Jangan lupa singgah kedai dalam perjalanan nak ke hotel tu. Senang anda nak WhatsApp dan bagai. Hidup sebatang kara ni sangat penting ada connection, walaupun anda memang tak mahu contact dan dicontact sesape dalam holiday macam ni. Ada rasa comfortable gitu. Kalau tak de internet ni, alamatnye GPS pon tak boleh guna. Sesatlah jawabnye.

  •  Jadilah Warga Tempatan

Saya tak suka bawa map besar – besar macam pengembara tersesat je. Saya akan guna Google Map atau apa – apa application dalam telefon pintar. Saya juga akan pakai pakaian seperti warga asing (sebenarnya kita ni warga asing – tak sedor diri pulok) maksud saya seperti warga tempatan. Mengapa nak berlagak macam orang tempatan? Takut kena culik atau ‘paw’ ke? Bagi saya, benda – benda kes macam ni boleh berlaku jika dengan mudah kita beri peluang – peluang keemasan kepada mereka ni. Tak susah pun nak low profile. Barulah ada feel..dapat selami perasaan orang – orang tempatan di sana.

  • Sahabat Anda Ialah Receptionist Hotel

Mereka dapat memberi informasi yang tepat, biasanya. Mereka juga lebih memikirkan soal keselamatan kita berbanding orang lain di sana. Jagalah hati receptionist anda, jangan lokek..  😀 

  • Berjalan Di Jalan Ramai Orang dan Jaga Wallet Anda – Jangan Guna Beg Tangan

Yang ni memang semua dah tau, tapi tak ramai yang pandai nak letak beg galas di depan. Belilah pouch yang letak di pinggang tu. Itu lebih sesuai.

  • Belilah souvenir

Belilah walaupun Key Chain untuk famili dan kawan – kawan. Nampaklah yang awak ingat kat diaorang tu sikit.

 

Saya akan update lagi entry ini pada masa hadapan. Selamat melancong..

Agak – agak berguna tak informasi ni, jika ya sila tekan LIKE BUTTON DAN SHARE ye. Thanks bro..

TIPS: HIDUP BERDIKARI

TIPS: HIDUP BERDIKARI

Photo - Google

Photo – Google

Ape sebab saya tulis entry ni? Sebabnya mereka yang menghubungi saya terdiri juga daripada kalangan anak – anak muda remaja yang belum biasa berdikari. Belum pernah lari dari rumah seorang diri. Kalau diaorang keluar ke KL pun mesti di escort dengan kawan – kawan satu kampung. hahaha..

Di sini saya beri sedikit tips. Selain dari ini, belajarlah dari pengalaman. Kerana pengalamanlah guru yang paling berkesan. Manfaatlah ye wahai adik – adik..

Belajar Saving

Kalau tak boleh nak saving duit, asyik – asyik call parents mintak top up itu dan ini, tak payah korang berangan Mat Jenin nak hidup jauh dari parents. Menyusahkan lagi ada. Baik duduk celah ketiak mak hang… Amboih, kasarnye bahasa bro ? hehehe..saya praktis loghat utaro ni. Bagaimana cara berkesan nak saving money ? Sila Google please.. 

Boleh Selesaikan Masalah

Masalah apa ? Apa saja masalah yang datang. Nak kena belajar berfikir sendiri. Memang bagus tanya pendapat orang lain kerana memberi kita banyak option. Namun, balik – balik kita sendiri juga yang harus memilih option mana yang terbaik. Bukan orang lain yang nak pilih untuk kita.

Tak Malu Bertanya

Malu bertanye sesat jalan der.

Pandai Jaga Diri

Tak kan nak habaq selalu.. jangan keluar malam sorang – sorang, jangan mudah percaya stranger, penatlah. Kalau tak sensitif dan tak boleh fleksibel dengan situasi baru yang mungkin datang suddenly, memang banyaklah keperitan hidup yang akan dirasai. Be alert to the danger der !

Hormati Orang

Hormatilah siapa sahaja yang korang temui. Jaga mulut. Jangan kerana dia pakai sengkek atau jalan tempang, korang nak mempersendakan dia. Sekolahlah sikit. Nak berhijrah kat tempat orang kena pandai beradab dengan orang.

Berkawan Dengan Orang Yang Positif

Kat mana – mana pun ada orang yang lebih dominan dalam hal positif. Ada yang positif dalam bab kerja rajin, ada yang positif bab bisnes, ada yang positif dalam bab agama dan banyak lagi. Bergaullah dengan mereka ni dan seraplah getaran positif yang mereka pancarkan.

Belajar Dari Pengalaman

Orang yang bijak ialah orang yang belajar dari pengalaman orang lain. Orang yang pandai pula ialah orang yang belajar dari pengalamannya sendiri. Manakala orang yang tak mahu belajar dari pengalaman dirinya dan manusia lain adalah orang yang kurang akal.

Adik – adik, selamat berdikari…jangan selalu makan maggi kari ye  😆