JANGAN BUANG DUIT!

JANGAN BUANG DUIT!

Buang duit kau cakap?

Ada di antara kita mungkin berkata:

“Buat ape ikut coaching brader ni, bukan dapat kerja pon..buang duit jerr.”

Tapi tahukah anda berapa lama masa dan RM yg anda bazirkan jika anda cari kerja tanpa panduan yg betul? 6 bulan? 2 tahun? 5 – 6 ribu? Atau lebih lagi?

Fikir – fikirkan sejenak..

Kami di website ini berkomited berkongsi rahsia tentang bagaimana caranya bekerja di sana dengan bebas tanpa diikat dan ditipu. Kami telah melalui pengalaman yg cukup berharga dan sejak tahun 2011, kami telah berkongsi ilmu kami kepada ramai peserta yg hadir dari seluruh pelusok tanah air.

Jika anda join program yg mengajar secara praktikal ni, anda telah jimatkan masa dan wang beribu2 RM kerana tak perlu lagi try and error.

Jadi, anda nak tunggu apa lagi? Tiada siapa yang akan ketuk pintu rumah dan tarik tangan anda dan memaksa anda untuk berjaya. Tiada siapa!

CCCCCCCCCCCCC

KRITERIA PILIH KERJA

KRITERIA PILIH KERJA

Employment-Law

Kriteria – kriteria yg perlu dilihat dan dipilih

Sebelum kita buat keputusan utk ‘grab’ sesuatu pekerjaan tu, kita haruslah lihat apakah pekerjaan itu mempunyai kriteria – kriteria yg sesuai dgn keadaan kita. Bagi mereka yg sudah biasa bekerja di Singapura tentu dah masak dah. Namun, bagi mereka yg newbie, mungkin ada benda yg mereka tak tahu. Antaranya ialah:

1) Untuk Singaporean (local) atau foreigners.

2) Perlu atau tidak Sijil akademik.

3) Perlu atau tidak pengalaman.

4) Perlu atau tidak bilingual (boleh berbahasa mandarin dan English).

5) Ada atau tidak disediakan kenderaan utk pergi dan balik kerja (Penting jika anda tiada kenderaan dan jarak tempat kerja yg sangat jauh dari rumah).

6) Jika menggunakan public transport, apakah waktu shift kerja itu kita boleh dapatkan public transport untuk pergi dan balik kerja.

7) Bagi Muslim: Halal atau tidak (bagi pekerjaan penyediaan makanan).

Banyak lagi tips2 penting yg kami akan share utk peserta – peserta yg join Program Personal Coaching. Khas utk newbie sahaja. Nak join ? Hubungi kami sekarang. Seat terhad!

DITIPU AGENSI ?

DITIPU AGENSI ?

importance-of-employment-agencies-in-singapore-1

Jangan ditipu agensi ini, cajnya mahal nak mamp*s..

Adakalanya saya membaca post2 dalam group di fb. Ada post  menulis “Jangan tertipu dengan agensi pekerjaan ini”. Di bawah post nya tertera gambar agensi yang dimaksudkan yg menawarkan pekerjaan dan tertulis berapa kos tawaran khidmatnya. Dalam hati saya berkata, adakah orang yang post ni betul2 membaca gambar yang dipost ? Jika agensi sudah terangkan berapakah kos khidmat yang harus dibayar oleh kita, kita pula bersetuju dengan kerja dan jumlah bayarannya, adakah itu dimaksudkan menipu ?

Hahaha… Jangan salah faham, saya bukan agensi tau. Jika kita tak suka memberi wang kepada agensi sekalipun, janganlah cepat melatah menghukum mereka semuanya menipu. Di manakah sifat adil kita dalam menganalisa sesuatu maklumat ? Baca, faham dan kajilah dulu maklumat yang sampai kepada kita itu tanpa berat sebelah dan tanpa emosi.

Pada sesiapa yang mahu bekerja di sana, saya nasihatkan dengan tegas bacalah semua perkataan dan nombor dalam agreement yang diberi. Tak semua agensi kurop. Ada banyak yang bagus. Jika tidak mahu bagi wang kepada agensi, cari lah agensi yg tidak kenakan caj atau cari lah kerja sendiri. Tapi ingat bro ! Nak redah pun biarlah berilmu. Tanye orang jika tak tahu. Kalau tak ada tempat bertanya, hubungi saya (SMS/WhatsApp). Jika saya ada kelapangan saya akan jawab semua persoalan. Nak lagi mudah, sertai Program Personal Coaching satu hari yang saya anjurkan. Program ini akan memberi peluang kepada peserta untuk mendapat guide dari Pakar Kerjaya hingga anda dapat kerja yang pertama di sana.

TIPS: CARI KERJA SINGAPORE PERTAMA KALI

TIPS: CARI KERJA SINGAPORE PERTAMA KALI

615 women men work shutterstock nmedia

Pertama kali?

Ini adalah Tips ringkas untuk warga Malaysia yang tidak pernah bekerja dan menjejakkan kaki di Negara Kota Singa tersebut. Entry ni ditulis bertujuan memberikan sedikit sebanyak informasi dan gambaran yang tepat agar dapat membantu mereka yang bercita – cita bekerja di sana dalam membuat persediaan.

  • DAPATKAN INFORMASI YANG TEPAT – Inilah perkara yang paling penting yang mesti dibuat dan anda sedang melakukannya. Nak cari info tentang apa ? Sudah tentu semua pasal kerja. Jawatan apa yang ada di sana, kelayakan, gaji, work permit, hak kita (warga asing) sebagai pekerja di sana dan bla..bla..bla.. Dapatkan info yang tepat dari siapa sahaja yang penting TEPAT.

 

  • TINGGAL DI JB – Bagi anda yang tinggal jauh dari Bandar Johor Bahru tentu akan merasa sukar untuk jalan – jalan cari kerja atau hadir sesi temuduga di Singapura. Ada baiknya anda menyewa bilik tidak jauh dari bandar. Kalau anda boleh tinggal di rumah saudara atau kawan anda di Jb, selamatlah duit tu. Jika anda masih bekerja dan tidak tergesa – gesa mendapatkan kerja, cadangan ini boleh diketepikan.

 

  • CARI SENDIRI ATAU CARI AGENSI PEKERJAAN – Apa kelebihan anda mencari sendiri dan apa kelebihan pula anda menggunakan khidmat agensi pekerjaan ? Jawapan ini hanya dikongsikan dalam trip yang dianjurkan oleh saya. Sila KLIK SINI untuk info lanjut.

 

  • JIMATKAN DOLLAR SINGAPORE ANDA – Bawa wang ke Singapura biarlah lebih dari cukup. Manalah tahu ada masalah di sana. Namun, beringatlah bila berbelanja. Bila nak keluarkan wang untuk beli..ingat, 2.5x !!!

 

  • JANGAN PILIH KERJA – Jika anda mahu cepat dapat pekerjaan di sana, jangan la banyak cerewet. Terima je kerja apa yang mudah dapat. Bila dah lama bekerja tentu anda akan nampak lebih banyak peluang yang terbuka di hadapan anda.

 

Mungkin ini saja yang boleh saya kongsikan buat masa ini. Saya nak tulis panjang – panjang pun tak ade masa. Harap anda semua mendapat kerja yang pertama di sana. Semoga berjaya dude.

SAYA RESPECT AGENSI PEKERJAAN

SAYA RESPECT AGENSI PEKERJAAN

Employment-Law

Kasi RESPECT sama agensi…

Saya akui saya sendiri tidak pernah menggunakan khidmat mana – mana agensi pekerjaan untuk bekerja di Singapura. Namun saya sedari banyak company agensi yang profesional. Sama ada agensi Malaysia mahupun Singapura. Ada yang caj pekerja hanya serendah RM30. Ada juga yang caj hingga beribu – ribu SGD. Sesetengah agensi Singapura pula tidak caj anda tapi mereka caj majikan tanpa majikan memotong gaji anda.

Ada agensi memberi peluang kepada pekerja yang tidak mempunyai modal kewangan (kebanyakan agensi Malaysia). Mereka sediakan passport, duit makan dan hostel. Of course la mereka mahu keuntungan dari setiap dollar yang mereka belanjakan kepada anda (menetapkan bunga berpatutan dalam setiap pinjaman) kerana mereka bukannya government mahupun welfare dari mana – mana badan kebajikan masyarakat. Jika anda memang terdesak, tidak ada duit sesen dalam poket dan hanya tinggal sehelai sepinggang, bukankah orang seperti mereka ini yang akan menjadi penyelamat anda ? Nak harapkan adik – beradik pun belum tentu boleh diharap der…kan..kan.. Thanks to them.

Namun begitu…

Sekali lagi saya memberikan respect kepada mereka. Namun begitu, entry ini juga ingin mengajak anda terutamanya yang baru berjinak – jinak nak masuk dan bekerja di Singapura agar berhati – hati dengan agensi pekerjaan yang tidak profesional. Dah banyak kes yg kita dengar. Di Malaysia, saya belum jumpa web rasmi yang mendedahkan nama – nama agensi yang disenaraihitamkan. Namun begitu di Singapura, kita boleh baca senarai nama company agensi di negara itu yang sedang dalam pemerhatian pihak berkuasa dan senarai agensi yang telah dibatalkan.

Sila berhati – hati apabila berurusan dengan mana – mana agensi. Ambil tahu hak anda seperti gaji berapa, kerja berapa jam dan berapa hari, position apa dan jangan lupa soalan yg paling penting..iaitu berapa caj agensi. Sila baca perjanjian sebelum anda tanda tangani. Pastikan anda betul – betul faham. Jika anda tidak mahu berurusan dengan agensi, daftarkan nama anda bagi mengikuti Program Personal Coaching yg kami anjurkan. Dalam program ini, Pakar Kerjaya kami akan berikan tunjuk ajar hingga anda mastering bagaimana mencari kerja mengikut prosedur  secara berdikari dan selamat di Singapura tanpa diikat atau ditipu individu yg tidak bertanggung jawab.

Web Rasmi Ministry Of Man Power Singapore

Pautan link di bawah ini akan menunjukkan kepada anda dua senarai:

  • List of employment agencies whose licences had been revoked due to infringement (Senarai agensi pekerjaan yang lesennya telah dibatalkan kerana pelanggaran).
  • List of employment agencies under MOM’s surveillance (Senarai agensi pekerjaan di bawah pengawasan MOM).

SILA KLIK LINK INI

Semoga bermanfaat.

TIPS: CARA NAIKKAN GAJI BERKESAN DI SINGAPURA

TIPS: CARA NAIKKAN GAJI BERKESAN DI SINGAPURA

 Singapore-Dollar1

CARA NAIK GAJI

Bagaimana? Sudah tentu bukan dengan cara mudah seperti jadi scandal bos. hahaha. Caranya tentulah dengan mempertingkatkan KUALITI atau NILAI KERJA kita. Jika hasil kerja kita atau diri peribadi kita berketerampilan, berkualiti, maka sudah tentu kita berhak untuk mendapat gaji yg setimpal. Saya sendiri pernah nego dengan bos sendiri. Saya bagi kata putus pd dia…nak resign, tapi kalau bos naikkan gaji..saya stay. hehehe.. Disebabkan saya boleh melakukan kerja yg diberikan tanpa ada masalah, bekas bos saya ni pun naikkan gaji saya.

Macam mana saya buat? Ini petuanya…

KOMITMEN DAN PROFESIONAL

Apa pun jawatan yang kita sandang, hendaklah kita buat yang terbaik. Lakukanlah pekerjaan bagaikan kita yang memiliki syarikat tersebut. Apabila kita tunjukkan komitmen kita pada kerja sekalipun jika pekerjaan kita itu sebagai Operator Kilang atau Cleaner, mana – mana majikan pastinya akan menghargainya dan tidak mustahil jika ada kekosongan jawatan yang lebih tinggi maka akan diberikan kepada kita. Hal ini sudah banyak kali saya saksikan. Ada seorang yg saya kenal ni bekerja dari bawah. Bila dia tunjukkan komitmen, dia dinaikkan jawatan hinggalah sekarang di mana dia menjadi Manager Operation syarikat internasional. Tak kan begitu mudah ? Tentulah dengan usaha yang tidak kenal erti jemu.

TINGKATKAN SKILL KAYAKAN SOFT SKILL

Hadiri COURSE kemahiran dan kayakan soft skill di Singapura. Antara skill yang boleh dipelajari ialah Forklift, Cren dll. Kelas Soft skill juga tidak kurang. Banyak sijil yang berkualiti maka tinggilah potensi kita untuk dapat jawatan yang baik. Gaji anda akan naik selari dengan standard kemahiran anda.

Pautan ni adalah website WDA. Jika anda nak ambil course yg diiktiraf Singapura, boleh ambil di sini.

SILA KLIK SINI

Semoga kita sentiasa mempertingkatkan NILAI kerja dan NILAI DIRI kita. Semoga bermanfaat.