Artikel Berkenaan Kerjaya Di Singapura

Artikel Berguna Untuk Anda 

Semoga Bermanfaat

CARA JAWAB SOALAN TEMUDUGA

  Dalam entry ini saya kongsikan artikel yang telah ditulis oleh Dian Sira dalam sebuah website.   1. Why do you want to work in this company? (Kenapa anda ingin bekerja di syarikat ini?) JAWAPAN SALAH: “Because I like to work here. I like this job. I love...

JANGAN BUANG DUIT!

Buang duit kau cakap? Ada di antara kita mungkin berkata: "Buat ape ikut coaching brader ni, bukan dapat kerja pon..buang duit jerr." Tapi tahukah anda berapa lama masa dan RM yg anda bazirkan jika anda cari kerja tanpa panduan yg betul? 6 bulan? 2 tahun? 5 - 6 ribu?...

KRITERIA PILIH KERJA

Kriteria - kriteria yg perlu dilihat dan dipilih Sebelum kita buat keputusan utk 'grab' sesuatu pekerjaan tu, kita haruslah lihat apakah pekerjaan itu mempunyai kriteria - kriteria yg sesuai dgn keadaan kita. Bagi mereka yg sudah biasa bekerja di Singapura tentu dah...

DITIPU AGENSI ?

Jangan ditipu agensi ini, cajnya mahal nak mamp*s.. Adakalanya saya membaca post2 dalam group di fb. Ada post  menulis "Jangan tertipu dengan agensi pekerjaan ini". Di bawah post nya tertera gambar agensi yang dimaksudkan yg menawarkan pekerjaan dan tertulis berapa...

TIPS: CARI KERJA SINGAPORE PERTAMA KALI

Pertama kali? Ini adalah Tips ringkas untuk warga Malaysia yang tidak pernah bekerja dan menjejakkan kaki di Negara Kota Singa tersebut. Entry ni ditulis bertujuan memberikan sedikit sebanyak informasi dan gambaran yang tepat agar dapat membantu mereka yang bercita –...

TIPS: HIDUP BERDIKARI

Ape sebab saya tulis entry ni? Sebabnya mereka yang menghubungi saya terdiri juga daripada kalangan anak - anak muda remaja yang belum biasa berdikari. Belum pernah lari dari rumah seorang diri. Kalau diaorang keluar ke KL pun mesti di escort dengan kawan - kawan satu...

TIPS: Cara Saya Makan Di Food Court Singapura

Pada kali ini saya nak kongsikan cara saya makan di Singapura. Saya telah melalui pengalaman hidup yang panjang di Singapura. Pada masa entry ini ditulis, saya sudah bekerja hampir 4 tahun di Singapura.  Pengalaman dan ilmu setiap orang mungkin berbeza. Jadi, tak...

AWAS !!! PENCURI !!!

Dalam entry ini saya kongsikan tips  - tips untuk keselamatan diri bila berada di dalam bandar besar seperti Johor Bahru. Mengapa saya mentioned kan JB ? Orang JB jangan marah noh.. Bukan nak kata JB ni banyak penyamun. Cuma nak beritahu banyak orang luar masuk JB....

Bahaya Tukar Wang Di Johor Bahru

Ramai sahabat - sahabat saya memberitahu kes - kes rompakan dan ragut selepas menukar wang Sing Dollar di Johor Bahru sehingga menggerakkan saya untuk menulis entry ini. Perompak - perompak biasanya bergerak secara berkumpulan menaiki motor atau kereta dan biasanya...

Coach Anda

Najib Halim

Founder of SCC

Singapore Career Coaching

 

Mula bertugas di negara Singa itu pada tahun 2010. Menyedari ramai warga Malaysia ditipu dan ditindas oleh individu / scammer di sana, saya mengambil langkah proaktif untuk membendung gejala tersebut.

Pada tahun 2011, saya daftarkan Think Big Management and Enterprise (Reg.No. JM 0610866-D) bagi menganjurkan Program Bimbingan Kerjaya untuk memberi peluang kepada anak watan bekerja di sana tanpa menghadapi sebarang masalah.

Bimbingan demi bimbingan dijalankan sehinggalah saya telah berjaya menyusun satu silibus ‘Job Hunting Strategy’ yang terbukti memberi impak yang tinggi dan natijahnya ramai alumni berjaya mendapatkan pekerjaan hasil dari program dan khidmat nasihat yang diberikan.