KENA BAYAR INCOME TAX?

KENA BAYAR INCOME TAX?

Income_Tax_Generic_Tax_Returns_Thinkstock_360

Peserta Coaching saya selalu bertanya soalan pasal tax ni. Disebabkan kawan – kawan kita di luar sana masih tidak jelas dalam hal ini, maka saya share sikit la dalam entry kali ni.

• KALAU RESIGN KENA BAYAR INCOME TAX?

✔Jika anda resign dan jumlah hari anda bekerja (termasuk offday) adalah 60 hari atau ke bawah, maka anda dikecualikan dari dikenakan tax. Jangan anda benarkan sesiapa pun tipu anda pasal ni. Jika diorang tanya siapa beritahu, cakap la Pakar Kerjaya Najib Halim beritahu. Mesti diorang terkedu. huhuhu..

✔Jika anda resign dan jumlah hari anda bekerja (termasuk offday) adalah dari 61 hari hingga 182 hari, maka pendapatan anda akan dikenakan tax pada kadar 15% (dari jumlah keseluruhan) atau pada kadar penduduk progresif, yang mana akan menyebabkan jumlah cukai menjadi lebih tinggi. Anda tidak berhak untuk pengecualian tax.

Setelah anda memberi surat resign, majikan anda akan contact IRS utk mendapat tahu berapakah jumlah yg sepatutnya dibayar. Setelah diberitahu, majikan akan potong gaji terakhir anda bg membayar kpd IRS.

Kegagalan membayar tax akan memberi masalah besar kepada anda jika anda mahu bekerja di Singapore pada masa hadapan. Tak mustahil jika permohonan anda utk mendapatkan kerja lain tidak diluluskan M.O.M atau mungkin lebih teruk lagi anda ditahan di CIQ dan tak dibenarkan masuk ke Singapura. Nasihat saya, jika nak resign maka resign la dengan cara yg betul, beri tender notis dan pastikan majikan anda tidak lupa tentang tax ni dalam gaji terakhir. Jika anda dah terlanjur cabut lari dan ada masalah untuk memohon kerja, ingat – ingatkan tax ni. Cuba pergi pejabat IRS dan check.

Jika anda sudah buat bayaran dan berjaya dapatkan kerja di Singapore dalam masa 2 bulan selepas anda resign, anda berhak mendapat semula tax yg anda bayar tersebut (refund). Proses bayaran baliknya mungkin lambat. Namun jika anda pergi ke pejabat IRS dan membawa sekali buku akaun bank Singapore anda, prosesnya lebih cepat.

✔Jika anda resign setelah anda bekerja 183 hari atau ke atas dan pendapatan anda mencecah SGD20,000 setahun, maka anda perlu bayar income tax maaa.. Bukannye banyak pun. Jika kurang dari SGD20k setahun, tak perlu bayar.

Anda mungkin boleh membuat tuntutan potongan cukai ke atas perbelanjaan pekerjaan yang ditanggung sendiri dalam mendapatkan pendapatan anda. Maknanya jika anda telah menggunakan wang anda sendiri untuk membayar perbelanjaan yang diperlukan untuk pekerjaan anda seperti perbelanjaan perjalanan, perbelanjaan keraian, langganan, dan lain-lain maka anda layak mintak kurangkan tax (ada term and condition).

Untuk keterangan lebih lanjut, sila baca LINK INI atau boleh datang sendiri ke pejabat IRS. Sebelum datang lebih bagus buat appointment, jimat masa menunggu. Tak buat appointment pon boleh jumpa pegawai tapi lambat la nak tunggu turn.

Ini address IRS:

Inland Revenue Authority of Singapore
55 Newton Road
Revenue House
Singapore 307987
(Opposite Novena MRT Station)

Jika bermanfaat, sila share.

 

JANGAN BUANG DUIT!

JANGAN BUANG DUIT!

Buang duit kau cakap?

Ada di antara kita mungkin berkata:

“Buat ape ikut coaching brader ni, bukan dapat kerja pon..buang duit jerr.”

Tapi tahukah anda berapa lama masa dan RM yg anda bazirkan jika anda cari kerja tanpa panduan yg betul? 6 bulan? 2 tahun? 5 – 6 ribu? Atau lebih lagi?

Fikir – fikirkan sejenak..

Kami di website ini berkomited berkongsi rahsia tentang bagaimana caranya bekerja di sana dengan bebas tanpa diikat dan ditipu. Kami telah melalui pengalaman yg cukup berharga dan sejak tahun 2011, kami telah berkongsi ilmu kami kepada ramai peserta yg hadir dari seluruh pelusok tanah air.

Jika anda join program yg mengajar secara praktikal ni, anda telah jimatkan masa dan wang beribu2 RM kerana tak perlu lagi try and error.

Jadi, anda nak tunggu apa lagi? Tiada siapa yang akan ketuk pintu rumah dan tarik tangan anda dan memaksa anda untuk berjaya. Tiada siapa!

CCCCCCCCCCCCC

KRITERIA PILIH KERJA

KRITERIA PILIH KERJA

Employment-Law

Kriteria – kriteria yg perlu dilihat dan dipilih

Sebelum kita buat keputusan utk ‘grab’ sesuatu pekerjaan tu, kita haruslah lihat apakah pekerjaan itu mempunyai kriteria – kriteria yg sesuai dgn keadaan kita. Bagi mereka yg sudah biasa bekerja di Singapura tentu dah masak dah. Namun, bagi mereka yg newbie, mungkin ada benda yg mereka tak tahu. Antaranya ialah:

1) Untuk Singaporean (local) atau foreigners.

2) Perlu atau tidak Sijil akademik.

3) Perlu atau tidak pengalaman.

4) Perlu atau tidak bilingual (boleh berbahasa mandarin dan English).

5) Ada atau tidak disediakan kenderaan utk pergi dan balik kerja (Penting jika anda tiada kenderaan dan jarak tempat kerja yg sangat jauh dari rumah).

6) Jika menggunakan public transport, apakah waktu shift kerja itu kita boleh dapatkan public transport untuk pergi dan balik kerja.

7) Bagi Muslim: Halal atau tidak (bagi pekerjaan penyediaan makanan).

Banyak lagi tips2 penting yg kami akan share utk peserta – peserta yg join Program Personal Coaching. Khas utk newbie sahaja. Nak join ? Hubungi kami sekarang. Seat terhad!

DITIPU AGENSI ?

DITIPU AGENSI ?

importance-of-employment-agencies-in-singapore-1

Jangan ditipu agensi ini, cajnya mahal nak mamp*s..

Adakalanya saya membaca post2 dalam group di fb. Ada post  menulis “Jangan tertipu dengan agensi pekerjaan ini”. Di bawah post nya tertera gambar agensi yang dimaksudkan yg menawarkan pekerjaan dan tertulis berapa kos tawaran khidmatnya. Dalam hati saya berkata, adakah orang yang post ni betul2 membaca gambar yang dipost ? Jika agensi sudah terangkan berapakah kos khidmat yang harus dibayar oleh kita, kita pula bersetuju dengan kerja dan jumlah bayarannya, adakah itu dimaksudkan menipu ?

Hahaha… Jangan salah faham, saya bukan agensi tau. Jika kita tak suka memberi wang kepada agensi sekalipun, janganlah cepat melatah menghukum mereka semuanya menipu. Di manakah sifat adil kita dalam menganalisa sesuatu maklumat ? Baca, faham dan kajilah dulu maklumat yang sampai kepada kita itu tanpa berat sebelah dan tanpa emosi.

Pada sesiapa yang mahu bekerja di sana, saya nasihatkan dengan tegas bacalah semua perkataan dan nombor dalam agreement yang diberi. Tak semua agensi kurop. Ada banyak yang bagus. Jika tidak mahu bagi wang kepada agensi, cari lah agensi yg tidak kenakan caj atau cari lah kerja sendiri. Tapi ingat bro ! Nak redah pun biarlah berilmu. Tanye orang jika tak tahu. Kalau tak ada tempat bertanya, hubungi saya (SMS/WhatsApp). Jika saya ada kelapangan saya akan jawab semua persoalan. Nak lagi mudah, sertai Program Personal Coaching satu hari yang saya anjurkan. Program ini akan memberi peluang kepada peserta untuk mendapat guide dari Pakar Kerjaya hingga anda dapat kerja yang pertama di sana.

TIPS: PANDAI SPEAKING ENGLISH

TIPS: PANDAI SPEAKING ENGLISH

english

 

Bolehkah kita dapat pekerjaan di Singapura jika tak pandai speaking?

Seperti jawapan saya di entry SOALAN LAZIM KERJA DI SINGAPURA, boleh.

Ini disebabkan ramai pekerja – pekerja di sana yang terdiri dari orang Malaysia yang fasih berbahasa Melayu. Mereka boleh ajar kita sikit – sikit bahasa English. Jika pekerjaan anda tersebut tidak memerlukan anda berinteraksi dengan client atau customer, maka besar kemungkinan anda tak perlulah belajar ilmu bahasa itu. Namun begitu, jika anda mahu naik pangkat atau bertukar ke pekerjaan yang lebih bagus, maka anda perlu speaking English walaupun broken.

Jadi bagaimana boleh pandai speaking?

Berbahasa adalah salah satu bentuk SKILL atau kita sebut KEMAHIRAN. Untuk pandai berbahasa, kita perlu belajar dan praktik menulis, membaca, mendengar dan bercakap. Untuk fasih, tentu ia mengambil masa yang lama. Namun untuk faham tentang English, ia hanya mengambil masa kurang 30 hari (pendapat saya). 30 hari ??? Boleh ke ? Boleh. Asalkan anda tidak salah memilih bahan bacaan.

Tatabahasa – Grammar

Kunci untuk faham English atau mana – mana bahasa ialah kita perlu faham ilmu tatabahasa. Bagaimana nak buat ayat tanya, ayat jawapan negatif dan macam – macam ayat lagi maka kita kena rujuk ilmu tatabahasa. Belilah sebuah buku Grammar English hari ini. Saya sarankan buku seperti dalam entry ini kerana saya dah beli banyak buku grammar dan saya lihat buku ini paling senang dipelajari berbanding buku lain. Bukan nak promote buku ni (saya tak dapat apa2 komisyen pon). Walaupun buku ini semua isinya ditulis dalam bahasa English, namun ia menggunakan bahasa dan cara yg mudah untuk difahami. Saya tak syorkan anda beli mana – mana buku kecil yang bertajuk ’30 hari perbualan dalam bahasa English’, kerana ia hanya membolehkan anda menghafal tanpa memahami bagaimana menyusun ayat yg betul. Jika nak beli tu beli la..tapi bagi saya buku kecil macam tu tak ada kesan. Jangan lupa pula beli sebuah kamus. Semoga bermanfaat.

advan english