TIPS: PANDAI SPEAKING ENGLISH

TIPS: PANDAI SPEAKING ENGLISH

english

 

Bolehkah kita dapat pekerjaan di Singapura jika tak pandai speaking?

Seperti jawapan saya di entry SOALAN LAZIM KERJA DI SINGAPURA, boleh.

Ini disebabkan ramai pekerja – pekerja di sana yang terdiri dari orang Malaysia yang fasih berbahasa Melayu. Mereka boleh ajar kita sikit – sikit bahasa English. Jika pekerjaan anda tersebut tidak memerlukan anda berinteraksi dengan client atau customer, maka besar kemungkinan anda tak perlulah belajar ilmu bahasa itu. Namun begitu, jika anda mahu naik pangkat atau bertukar ke pekerjaan yang lebih bagus, maka anda perlu speaking English walaupun broken.

Jadi bagaimana boleh pandai speaking?

Berbahasa adalah salah satu bentuk SKILL atau kita sebut KEMAHIRAN. Untuk pandai berbahasa, kita perlu belajar dan praktik menulis, membaca, mendengar dan bercakap. Untuk fasih, tentu ia mengambil masa yang lama. Namun untuk faham tentang English, ia hanya mengambil masa kurang 30 hari (pendapat saya). 30 hari ??? Boleh ke ? Boleh. Asalkan anda tidak salah memilih bahan bacaan.

Tatabahasa – Grammar

Kunci untuk faham English atau mana – mana bahasa ialah kita perlu faham ilmu tatabahasa. Bagaimana nak buat ayat tanya, ayat jawapan negatif dan macam – macam ayat lagi maka kita kena rujuk ilmu tatabahasa. Belilah sebuah buku Grammar English hari ini. Saya sarankan buku seperti dalam entry ini kerana saya dah beli banyak buku grammar dan saya lihat buku ini paling senang dipelajari berbanding buku lain. Bukan nak promote buku ni (saya tak dapat apa2 komisyen pon). Walaupun buku ini semua isinya ditulis dalam bahasa English, namun ia menggunakan bahasa dan cara yg mudah untuk difahami. Saya tak syorkan anda beli mana – mana buku kecil yang bertajuk ’30 hari perbualan dalam bahasa English’, kerana ia hanya membolehkan anda menghafal tanpa memahami bagaimana menyusun ayat yg betul. Jika nak beli tu beli la..tapi bagi saya buku kecil macam tu tak ada kesan. Jangan lupa pula beli sebuah kamus. Semoga bermanfaat.

advan english

DOLLAR SING NAIK LAGI !

DOLLAR SING NAIK LAGI !

 

100-dollar-new-signature-goh-chok-tong

 

Biar betul..

Baru – baru ni kawan saya tukar wang RM ke SGD dan terkejut mata wang SGD ni dah semakin tinggi. Bagi mereka yang bekerja di Singapura tentulah ini berita baik yang selalu ditunggu – tunggu bila dapat gaji. Namun bagi mereka yang mahu datang ke Singapura untuk melancong..nampaknya masa – masa begini tidak menguntungkan mereka. Mereka terpaksa bayar lebih tinggi dari biasa.

Harapan kita (pekerja) agar SGD terus naik dan naik lagi. Nak kerja buat o.t pon syok. Masyuuuuuuk beb !!!

Tahun Baru 2015 Banyak Kerja Kosong ?

Tahun Baru 2015 Banyak Kerja Kosong ?

2015c

2015 Cun beb !!!

Tidak dapat saya selindungkan perasaan excited apabila seorang demi seorang peserta LPKS berjaya mendapatkan kerja pertama mereka di Singapura. Saya teringat ada seorang brother tu terus hubungi saya sejurus berjaya mendapatkan kerja pilihannya. Sebenarnya berjaya atau tidak mendapatkan kerja di sana adalah bergantung pada daya usaha para peserta itu sendiri. Jika peserta itu rajin keluar – masuk Singapura dan apply segala ilmu yang diperturunkan, in shaa ALLAH, adalah rezeki tu. Kalau malas nak gerak.. aii tak dapek den nak nolong..

Tahun Baru Masihi kembali lagi dan begitu juga Tahun Baru Cina yang akan menyusul pada pertengahan bulan Februari nanti pasti dan pasti sangat – sangat ditunggu oleh para pencari kerja Singapura. Kenapa ? Kerana ramai pekerja resign selepas mendapat bonus akhir tahun dan kemudiannya mereka lompat – melompat ke tempat kerja baru ataupun hanya duduk di rumah dan menghabiskan masa dengan bermain Candy Crush Saga. 😉 Aktiviti lompat – melompat ini memang biasa berlaku di mana – mana pun.

Diharapnya peluang yang datang ini direbut sebaiknya oleh kita semua.